Mijn favorieten

Het huizenvrouwtje | Vertrouwen is een groot goedZo liep ik eind augustus vol vertrouwen achter een gids aan door het Himalayagebergte. We stegen tot grote hoogten: toppen van 4000 meter. Af en toe hijgend als een pakpaard. De gids kende het gebied op zijn duimpje. Hij liep op afgesleten gympjes en met zijn handen in zijn zakken. Waar wij liters water achterover sloegen, dronk hij na een kopje thee bij het ontbijt helemaal niets. Hij had zo'n tocht al tientallen keren gelopen, was geboren en getogen op die hoogte en wist waar hij mee bezig was. Dus vertrouwde en volgde ik hem. Verder had ik me thuis goed voorbereid, ook niet onbelangrijk.

Toch moest ik bij elke stap zelf blijven kijken waar ik mijn huizenvrouwtjesvoeten neerzette. Het was mijn verantwoordelijkheid om me op tijd vast te houden en mijn koppie erbij te houden op smalle richeltjes. Geen onnodige risico's te nemen bij het afdalen, hoe verleidelijk het ook was om me na een lange klim naar beneden te hollen. Want uiteindelijk is het wandelen door dat Himalayagebergte geen kattenpies, en wilde ik aan het eind van de trip weer veilig thuiskomen.

De huizenmarkt lijkt momenteel op zo'n trektocht. Nu de spanning toeneemt, hebben steeds meer kopers de neiging om onvoorzichtig te werk te gaan. Ze bereiden zich niet voldoende voor en zijn te weinig alert op eventuele geborgen gebreken. Dat levert een groeiend aantal geschillen op. Soms besluit een potentiële koper zelfs om geen financieringsbehoud op te nemen in het koopcontract om aantrekkelijker te zijn voor de verkoper. Als blijkt dat de financiering toch niet lukt, moet in het ergste geval de koop worden ontbonden. Dat kost de koper een boete van 10 procent. De tip van het huizenvrouwtje luidt dan ook: loop vol vertrouwen achter je makelaar aan, maar blijf zelf ook alert en voorzichtig!

Het huizenvrouwtje

Lees hier alle verhalen van Het huizenvrouwtje