Mijn favorieten

Het huizenvrouwtje | Verborgen gebrekenHuizenvrouwtje heeft ze ook


Laat ik maar gewoon met de deur in huis vallen: ik heb dus een verborgen gebrek. Of eigenlijk zelfs meerdere. Toen Thomas en ik elkaar leerden kennen heb ik ‘m daar niets over verteld. Niet uit onwil hoor, maar gewoon omdat ik me er niet bewust van was. En pas later, toen we al samenwoonden, bleek ik dus een sloddervos te zijn. Zo precies en zorgvuldig als ik in mijn werk ben, zo nonchalant ben ik thuis. Was geen leuke ontdekking voor Thomas.
Bovendien lek ik. Uit mijn ogen. Als ik een droevige film kijk, of bij een ontroerend verhaal van een klant. Wist Thomas ook heel lang niet, totdat hij mij een keer snikkend aantrof bij een video van Bambi. Omdat het voor mij geen probleem was, had ik hem nooit gemeld dat dit wel eens gebeurde met mijn ogen. Misschien had hij mij eerst even moeten laten onderzoeken, of in ieder geval grondig ondervragen voor we samen in zee gingen. Maar ja, dat is nu eenmaal niet zo gebruikelijk hè.

Rechten en plichten
Bij de aankoop van een huis ligt dat trouwens anders. Daar heb je als potentële koper wél de mogelijkheid en zelfs de plicht om je toekomstige partner eh… huis te onderzoeken op verborgen gebreken. Natuurlijk heeft de verkoper ook een meldingsplicht, maar de scheidslijnen zijn zelfs in juridisch opzicht niet altijd even duidelijk. Net als in mijn geval, met mijn sloddervossigheid thuis, kun je je als verkoper gewoon niet bewust zijn van een mankement. Terwijl je als koper  misschien niet genoeg verstand hebt van bouwkundige zaken. Gelukkig biedt een bouwtechnische keuring de oplossing. Een onafhankelijke derde kijkt naar de woning in kwestie met deskundige ogen en dat is voor alle partijen prettig. Het vereist een kleine investering die zich zeker terugbetaalt, al is het maar in gemoedsrust voor jou als koper.

Oh en trouwens….geen zorgen hoor, Thomas kan prima leven met mijn inmiddels niet meer zo verborgen gebreken. Ik heb die van hem ook omarmd.

Het huizenvrouwtje

Lees hier alle verhalen van Het huizenvrouwtje